Anar a: Menú principal | Peu | Inici de la pàgina


JO EM REBEL•LO, NOSALTRES EXISTIM

12/10/2013 - 30/03/2014

Inauguració: Dissabte, 12 d'octubre a les 18h30


EXPOSICIÓ PRORROGADA FINS EL 2 DE FEBRER DE 2014

Com actuem individualment davant d'un model de societat en caiguda lliure? I col·lectivament? I com a artistes? De quina manera es relaciona un centre d'art amb els problemes que l’envolten? Com podria intervenir la Fundació Palau en l'estat de les coses? Com s'hi podria posicionar, com podria actuar davant del terratrèmol sistèmic que estem vivint? Mostrant alternatives: acollint-les.

Són molts els col·lectius, associacions, artistes, pensadors o plataformes polítiques que estan inventant i definint nous models de vida en comú que no passen per la destrucció dels recursos naturals, ni per l'assumpció de contractes laborals abusius, ni pel desballestament de la cohesió social, ni per la impunitat legal dels estafadors de l'erari públic. Hi ha molta gent treballant en gairebé tots els àmbits per construir una societat més equitativa i raonable, més ben repartida i menys esclava dels mercats i víctima del saqueig i l’avarícia d’unes determinades elits econòmiques.

Donem la veu i connectem nodes: això no hi ha qui ho aturi si ens hi sumem tots. Ni l'art en general ni la Fundació Palau i Fabre poden restar aliens en aquest moment de convulsió, lluita i transformació. Ni poden, ni volen. L’art i les institucions culturals no estan al marge dels moviments de fons que impulsen els canvis de paradigmes que s'està produint ara mateix. I abans que simplement descriure'l des de lluny, és molt més interessant i productiu participar-hi, sumar-s'hi.

El compromís i la voluntat de cooperació amb el present empenyen a la Fundació Palau a programar la col·lectiva “Jo em rebel·lo, nosaltres existim”, un conjunt de propostes que promouen noves maneres de participació ciutadana en la transformació social.

Una instal·lació audiovisual amb els testimonis de Pau Llonch de la PAH,la periodista Marta Sibina de Cafè amb llet,  l' ambientòleg Iago Otero dels col·lectius pel decreixement, Marc Vives de Som Energia, Dídac Costa de la Cooperativa Integral Catalana, l'activista Esther Vivas, el periodista Guillem Martínez, l'escriptor i economista Antonio Baños, l'arquitecte Santiago Cirugeda, l'arquitecta Itziar González amb l’Institut Cartogràfic de la Revolta, Xavi Teis de Coop57 i el periodista Roger Palà de Mèdia.cat, que ens apropen a algunes de les propostes i alternatives de les noves realitats emergents.

Simultàniament, diversos artistes mostren obres de temàtica relacionada amb la proposta de la Fundació Palau: Colectivo Ruido, Eulàlia Grau, Mireia Sallarès, Núria Güell, Jordi Trullàs, Xavier Artigas i Limen. I Roger BernatFundación Robo i Marina Garcés. Tots ells participen en les activitats paral·leles que tindran lloc durant el temps d'exhibició de “Jo em rebel·lo, nosaltres existim”.

L'exposició també presenta a l'Espai 0  'La Revolució Silenciada. Les col·lectivitzacions industrials i de serveis a Catalunya 1936-39' una sala comissariada per
Eulàlia Comas i Dídac Costa.

Un mirada històrica sobre el procés col·lectivista a Catalunya des de 1936 fins a l'inici del franquisme a través d'una recopilació d'objectes, exemplars de diaris, cartells revolucionaris i documentació gràfica i audiovisual. És un primer tast que apropa a un fenomen que va afectar entre el 70 i el 80% de les empreses i que va suposar la introducció de la democràcia directa al lloc de treball. L’estudi i la difusió d’aquest episodi històric encara està per fer i no pot romandre per més temps invisibilitzada.

 

 


El dissabte 12 d'octubre a dos quarts de set de la tarda inaugurarem “Jo em rebel.lo, nosaltres existim” i per l'ocasió, Roger Bernat presentarà en primícia l'obra de teatre “Re-presentació: Numax”, una reconstrucció i re-presentació dels debats organitzats pels comitès de treballadors de la fàbrica d'electrodomèstics Númax l'any

Dossier de premsa

Dossier-Itinerancia-20052014-Gene.pdf

Activitats paral·leles

12 d'octubre a les 19:30h: "Re-presentació: Numax" de Roger Bernat

exposicions en curs


Anar a: Menú principal | Peu | Inici de la pàgina