Estrena documental ‘Josep Palau i Fabre. Retrat Cubista.’al Canal 33

‘Josep Palau i Fabre. Retrat cubista’. Així es titula el documental produït per Clack i la Fundació Palau i que pretén ser una mirada “subversiva” sobre el controvertit i desbordant intel·lectual català: poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l’exili i amic i biògraf de Picasso. El documental s’estrena el 21 d’abril al 33 de Televisió de Catalunya a les 22:45h, coincidint amb el tancament de l’Any Palau i Fabre, i també es podrà veure a La Xarxa de Comunicació Local en una data per definir.

“El seu caràcter avantguardista, incomprès, marginat i poc convencional es plasma en la seva vida i la seva obra, que el situa en la línia dels grans il·luminats (sota l’estela de Ramon Llull) i el converteix en una figura única i singular dins la història de la literatura i la cultura catalana i europea del segle XX”, afirma Eloi Aymerich, director de la peça, de 60 minuts de durada.

El documental trenca el personatge en diferents parts per reconstruir-lo de nou en un retrat més ampli i profund. Un retrat que, seguint els principis del cubisme picassià, mostra les seves diverses facetes, cadascuna associada a una de les seves activitats culturals i literàries i sempre vinculades als llocs on va viure i escriure.

Així, escriptors, artistes i coneguts com Julià Guillamón, Perejaume, Maya Widmaier-Picasso, Miquel Barceló o Vicenç Altaió descobreixen aquest retrat pictòric i profund del poeta barceloní. Una història marcada per la relació amb la seva família burgesa, el seu exili a París, el retorn activista a la Costa Brava o la culminació de la seva obra amb l’obertura de la Fundació Palau a Caldes d’Estrac.

Un Palau reivindicat per noves generacions de creadors

A Palau i Fabre. Retrat cubista hi participen poetes i artistes visuals de les noves generacions, que pinten, reciten i canten Palau i Fabre: des dels cantautors Cesk Freixas i Meritxell Gené fins als poetes Mireia Calafell o Jaume C. Pons Alorda, passant per la tatuadora Sit Cantallops, l’artista urbà Harry Bones o el músic Pau Miquel Soler, autor de la banda sonora original.

És, doncs, un Palau i Fabre fet de múltiples cares: l’exaltat, l’alquimista, el foll, el geni, l’eremita, l’il·luminat. Un documental cultural ple de poesia visual, connexió intergeneracional i material d’arxiu inèdit en collage per descobrir l’univers esclatant de Josep Palau i Fabre.
“Mai hi havia hagut tanta gent analitzant Josep Palau Fabre. Mai tantes veus l’havien dibuixat, cantat, recitat i retratat. Per nosaltres és com el documental definitiu”, subratlla en aquest sentit Eloi Aymerich.

Amb guió de Judith Vives i Marc Giner a la direcció de fotografia i el muntatge, el documental compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, el Consorci Turisme Costa del Maresme i la Diputació de Barcelona.

Tràiler del documental

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.