Poesia i + 2020

 Del 2 al 12 de juliol

Caldes d’Estrac, Canet, Arenys de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Dosrius, Alella, Teià i Mataró

El festival Poesia i + 2020 tindrà lloc del 2 al 12 de juliol al Maresme en un format híbrid que combinarà emissions en directe i recitals i concerts presencials, amb públic. Tot i les dificultats i les cancel.lacions massives que hem viscut en les últimes setmanes, no volíem renunciar a obrir un espai per a la poesia i la cultura en diversos municipis del Maresme. Creiem que no és el moment de recular i que cal apostar per un dels papers principals de la cultura: desafiar el present, interpel.lar-lo, incidir-hi. Estem contents, doncs, de dir que, tot i les dificultats, tirem endavant i presentem una nova edició del festival, la quinzena, plena de poesia i d’encreuaments creatius. A més, aquest any sumem dos nous municipis al festival Teià i Sant Vicenç de Montalt.

Cal reivindicar més que mai la importància de la cultura, la necessitat de la trobada i el debat. I potser també és un moment per reivindicar una altra manera d’acostar-se a la cultura: no des de la bulímia i l’acumulació, sinó des de la proximitat entre públic, creadors i entorns. Som més conscients que mai del valor de la presència i de la paraula dita en veu alta, també de la fragilitat del nostre entorn. En aquest estiu tan peculiar, en què haurem de recuperar l’espai públic, des de la Fundació Palau i els nou municipis que impulsen el festival Poesia i + —Caldes d’Estrac, Canet, Arenys de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Dosrius, Alella, Teià i Mataró—, proposem un festival de proximitat, obert a tothom i en un entorn privilegiat.
D’acord amb les normatives sanitàries actuals i en previsió del que pugui passar, hem adaptat el format del festival i hem pres diverses mesures, com ara no publicar programa en paper i limitar l’aforament a 150 persones per nit. Aquestes mesures ens permeten assegurar que, a pesar de l’emergència sanitària, podrem fer el festival. Serà una edició en què, malgrat les distàncies necessàries, podrem sentir poetes, músics i artistes més a prop que mai.

Aquesta quinzena edició del festival tindrà un format híbrid, a mig camí entre la presència i la virtualitat: hi haurà activitats únicament presencials, activitats en línia i activitats que combinaran els dos formats, amb la idea d’augmentar l’abast del festival malgrat les restriccions de públic presencial. A grans trets, la programació es dividirà en dues franges: una primera (19 h) dedicada a recitals que es podran veure únicament en streaming o en grups molt petits i una segona (20.30 h) dedicada a recitals i concerts que es podran veure de manera presencial al parc de Can Muntanyà.

D’altra banda, a fi de garantir la seguretat de tot el públic, els artistes i el personal, el festival es concentrarà al parc de Can Muntanyà i la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, llevat del primer dia, que tindrà lloc com de costum a Canet, l’única població de les que impulsen el festival que pertany a la regió sanitària de Girona. Tot i això, el festival vol subratllar la implicació dels nou municipis que el fan possible i la voluntat de tornar, l’any que ve, a ocupar espais dels diversos municipis per portar la paraula i l’art arreu del Maresme. El festival es finança gràcies a aquests nous municipis i als ajuts de la Institució de les Lletres Catalanes (Generalitat de Catalunya), la Diputació de Barcelona i Sorea.

Com ja vam fer l’any passat, posem a la venda l’abonament a cegues, pensat espacialment per al públic més fidel del festival, que augmenta cada any. Aquest any, l’abonament a cegues inclou quatre dels set espectacles de pagament i permetrà triar quins de manera preferent (entre el 15 i el 17 de juny, dia en què es posaran a la venda els abonaments generals). A diferència d’altres anys, en aquesta edició la majoria d’activitats seran de pagament, amb l’objectiu de poder controlar de manera clara l’aforament de les activitats i fer front a les despeses suplementàries que suposa aquest format.

Amb la decisió de tirar endavant el festival també volem manifestar el nostre compromís amb el teixit més immediat, el Maresme, la poesia i els creadors, i fer allò que sabem fer i que podem fer per ajudar a repensar i reocupar el present: fer possibles els espais de trobada i ampliar els horitzons.

Festival Poesia i + 2020. Del 2 al 12 de juliol

Trobareu més informació a www.poesiaimes.cat

Venda d’entrades