30 de juny – 11 de juliol

Canet, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Dosrius, Arenys, Alella, Mataró, Caldes d’Estrac

Ser-hi de nou, com l’any passat. No defallir enfront de l’embat del present vulnerable: trobar un espai, obrir les portes d’una casa on tothom és benvingut, on tot és necessari. I lleuger; suspès en un temps efímer. El Poesia i + no vol ser un producte estèril: no és un festival de majories, és una realitat de minories curioses. Des de la poesia, cap a tots els àmbits, relligat tot per la força de la paraula, per la fragilitat de la veu i per la distància curta. “I, amb tot, un cor, / encara el tinc, un cor”, afirmava Palau i Fabre. Un cor que batega: així volem veure i creure el Poesia i +. I enguany, més que mai, volem donar veu a la celebració: malgrat tot, la vida no deixa de donar-nos motius per a l’alegria i noves escletxes. Cal que neixin flors a cada instant, com cal obrir les portes i acollir; així és la poesia. La poesia és una text, un fil de veu que s’escampa per tots els terrenys de la nostra vida, ben bé sense adonar-nos-en. Som interdependents. De la mateixa manera que el festival és una suma de complicitats espargides pel Maresme i més enllà, som nosaltres mamífers bípeds que ens necessitem els uns als altres, que exigim un temps i un espai per qüestionar la dictadura de l’actualitat i el feudalisme digital. Hem decidit que no volem atrinxerar-nos a casa i demanar sense consciència, que volem pell i alè, sentir-nos a prop i reconèixer el pes d’una paraula. I tot d’una la pista de ball s’omple de cossos diversos que es mouen harmoniosament amb ritmes diferents. Un any més, us encoratgem a exigir una mica més de poesia i us estenem les tovalles perquè us sentiu a casa. Brindem per tot allò que no ens fa defallir i anticipem el futur.

Torna el Poesia i +, un dels festivals de poesia més importants de Catalunya i una cota ineludible per a la gent interessada en la creació contemporània. Després de 15 edicions, el Poesia i + ha consolidat un model de festival que aposta per la distància curta, el creuament interdisciplinari, la força de la paraula i la defensa de l’entorn natural. El festival acull les noves veus de la poesia i un seguit de propostes musicals, artístiques i teatrals que exploren nous territoris.

Aquest any, a més, el festival vol celebrar que torna a ser 100 % presencial i que torna a estendre’s per diversos municipis del Maresme. És per això que la imatge d’aquest any vol reivindicar la trobada i la celebració: malgrat tot, tenim motius per retrobar-nos, per celebrar la vida en comunitat. Som vulnerables i interdependents, com les paraules, i per això obrim les portes del festival de bat a bat: tothom hi és convidat.

L’any passat, el POESIA I + va ser un dels pocs festivals que es va celebrar. En un clima d’incertesa, el festival va decidir arriscar-se i obrir les portes de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac per presentar la poesia com un bàlsam. Aquest any el POESIA I + no abandona tampoc el seu compromís i recupera la programació dispersa per diversos municipis del Maresme: Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Dosrius, Teià, Arenys de Mar, Alella, Mataró i Caldes d’Estrac, seu de la Fundació Palau.

Del 30 de juny a l’11 de juliol, diversos espais del Maresme acolliran recitals, concerts, performances i propostes artístiques que posaran en diàleg la poesia amb les altres arts i el moment present. Els diversos actes se celebraran en espais singulars del Maresme, la majoria a l’aire lliure. Aquest any incorporem alguns espais nous: l’antic escorxador de Mataró, el parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt i l’església de Santa Maria de Caldes d’Estrac. El festival, d’aquesta manera, també vol reivindicar el patrimoni natural i arquitectònic.

Al llarg de les 15 edicions que hem celebrat, el festival ha anat conformant un públic fidel i una personalitat pròpia molt marcada. Com demostra el fet que l’abonament a cegues s’esgoti ràpidament, la gent té ganes de Poesia i +: de descobrir, de retrobar, de retrobar, d’escoltar. Al Poesia i + hem pogut descobrir noves veus de l’escena musical, poètica i artística, hem pogut escoltar de prop els grans noms de la poesia catalana i hem vist —tal com volia Josep Palau i Fabre— com es desdibuixen les línies entre les diverses disciplines artístiques en un entorn privilegiat. El Poesia i + és tot això i més. La nota a peu de pàgina que dona sentit a tot el text.

Festival Poesia i + 2021. Del 30 de juny a l’11 de juliol

Trobareu més informació a www.poesiaimes.cat

FESTIVAL POESIA i + 2021. Del 30 de juny a l’11 de juliol.