POESIA i + 2024

Del 3 al 14 de juliol

Caldes d’Estrac, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Dosrius, Alella

El festival POESIA i +, se celebrarà aquest any del 3 al 14 de juliol en sis municipis del Maresme: Caldes d’Estrac, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Dosrius i Alella.

En la que serà la 19ª edició, el POESIA i + referma el seu compromís per oferir una mirada àmplia de la poesia, la música i l’art, així com una connexió profunda amb el Maresme. En la línia de voler ser el gran festival d’irradiació poètica de Catalunya, aquest any també presenta diverses produccions pròpies.

Aquest any el POESIA i + dialoga més que mai amb la tradició i l’escena creativa del Maresme. D’una banda, la nova producció de Martí Sancliment, Elena Tarrats i Bru Ferri (tots ells del Maresme) a partir del llibre de Pol Dunyó Estripar la terra, que des de la poesia aborda la pràctica agrícola en una comarca saturada de turisme. De l’altra, la performer Neus Masdeu homenatja la cultura marinera del seu poble natal, Arenys de Mar, amb Seitons Masdeu Hola i Adeu. Entre totes dues propostes, s’ha volgut reforçar la relació del festival amb el territori i fer servir la poesia per obrir el debat sobre temes d’actualitat, com la crisi climàtica, la fragilitat de l’ecosistema, la supervivència de la pagesia i la pesca, així com la voracitat del turisme.

En aquesta línia i després d’anys de desplegar el festival pel Maresme, en aquesta edició el POESIA i + vol reforçar la xarxa amb altres festivals de dimensions i interessos similars. És per això que cal destacar la col·laboració amb els festivals Aphònica (Banyoles), Eufònic (Terres de l’Ebre) i La Lluna en Vers (Mallorca). També s’estableix una nova col·laboració amb FiraTàrrega, amb qui es passa a coproduir dues propostes poètiques, i amb PosidòniaFest (Mataró), amb qui es comparteix una activitat el 28 d’agost (Alba Careta i Henrio).

De la mateixa manera, s’ha volgut reivindicar la mirada poètica del món rural, amb la presència de la poeta gallega Luz Pichel i el poeta i pastor andorrà Arnau Orobitg, que vincula natura, ramaderia tradicional i escriptura per abordar l’antropocè. L’artista Carlos Bunga també proposarà rehabitar la platja (dijous 11 de juliol) i la poeta Anna Pantinat farà caminar el públic a ritme de goigs (12 i 13 de juliol).

CAMPANYA

POESIA i + 2024. Tothom és poesia i alhora la poesia no és ningú.

El crit “+ poesia si us plau” sorgeix de qualsevol i ens representa a totes i tots. Una màscara que ens iguala i ens identifica. Però és sobretot comunitat. És paraula, ball, música, ritual, poesia. El POESIA i +, més que un festival, és una trobada, una xarxa que s’estén per tot el Maresme, per totes les disciplines artístiques i tots els àmbits de la vida i més enllà. Que mira cap a l’entorn més immediat, el mar i la muntanya, als carrers dels nostres pobles i els espais feréstecs, que emergeix des de la cultura popular i tradicional per experimentar i crear un espai on tothom és benvingut.

El punt de partida de la imatge d’enguany és un capgròs, aquell element de la cultura popular que amaga la identitat de qui el porta i alhora reforça els vincles, i la figura i obra de Josep Palau i Fabre, alma mater del festival. El resultat és una videoperformance que ha explorat, passejat i ballat per diferents espais del Maresme.