Comença el festival Poesia i + 2022!

Comença el festival Poesia i + 2022!

Del 28 de juny al 10 de juliol, diversos espais del Maresme acullen recitals, concerts, performances i propostes artístiques que posaran en diàleg la poesia amb les altres arts i el moment present. Els diversos actes se celebraran en espais singulars del Maresme, la majoria a l’aire lliure. Els municipis participants són: Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Sant Pol de Mar, Teià, Dosrius, Alella, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar i Caldes d’Estrac.

Enguany volem continuar sent més que mai un festival de descobertes i de propostes singulars que eixamplin el paisatge poètic. Enguany comptem amb propostes com les de Tarta Relena, Abraham Boba, Santiago Latorre, Ariox, Clara Poch i Marçal Calvet, Arnau Obiols, The Tyets i el seu Animalari urbàVerde Prato, Adriano Galante, Ginebra Raventós, Remei de Ca la Fresca, Víctor López, Jansky, Amaia Miranda… Volem que el POESIA i + sigui més que mai un espai per descobrir nous noms. Aquest any també hem encarregat una nova producció a la banda electrònica b1n0 i la poeta Maria Sevilla, que serà un dels plats forts.

També continuem apostant per formats especials: comptarem un any més amb accions artístiques, com la que faran la performer Rosa Suñer i la poeta Roser Domènech al parc de Can Muntanyà, i tindrem concerts ben especials, com el d’El Petit de Cal Eril enmig del bosc (precedit pel poeta tortosí Josep Ramon Roig, que torna als escenaris), Inspira al parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt (amb una vista espectacular de la costa) o la combinació de les veus de MuOM amb Manel Ollé a l’església de Caldes d’Estrac. I sens dubte, un dels concerts més especials d’enguany serà el d’Enric Casasses i Pascal Comelade, que han decidit tornar als escenaris puntualment per fer un concert al parc de Can Muntanyà, un dels escenaris principals i més màgics del festival.

Enfront d’un temps tan complex, volem apostar més que mai pel talent jove i per les noves finestres que obren: Ariox, Mar Grimalt, Raquel Pena, Pol Guasch, Nu Drama, Anna Gas, Àngels Moreno, Maria Callís, Jaume C. Pons Alorda, Gonzalo Hermo… I no volem deixar de connectar-los amb la resta de generacions, especialment els poetes que han marcat les últimes dècades i que tantes portes han obert, com ara Antònia Vicens i Biel Mesquida, que obriran el festival, David Castillo (que actuarà amb Xarim Aresté), el maresmenc Rafael Vallbona o la gallega Chus Pato. Així mateix, reivindiquem la vigència de Gabriel Ferrater, en aquest cas confrontat amb un poeta molt vinculat al Maresme, Salvador Espriu (en una proposta articulada per Albert Roig).

També hem volgut obrir espai per a poetes experimentals que, entre el joc sonor i l’acció, han estat fonamentals per entendre l’evolució poètica de les últimes dècades: Josep Ramon Roig i Bartomeu Ferrando.

Establim un vincle amb la Fundació Mallorca Literària i el seu festival La Lluna en Vers, que se celebra durant els mesos d’estiu. Programem la producció de la Fundació Mallorca Literària sobre Damià Huguet i Miquel Àngel Riera, Fam de paraula i terra (Mar GrimaltRoger Pistola, Salvador Miralles), i programem conjuntament la proposta de la cantant basca Verde Prato, que és una de les perles d’aquesta edició.

Continuem amb la col·laboració amb el Premi Miquel Martí i Pol del certamen Terra i Cultura, organitzat pel Celler Vall Llach. Aquest premi reconeix cada any la millor musicació d’un poema en català. Per la nostra banda, el festival programa el guanyador del premi. Aquest any, programarem els guanyadors, The Tyets, i els finalistes, Clara Poch i Marçal Calvet.

De la mateixa manera que l’any passat Mallorca va tenir un espai especial a la programació, aquest any hem volgut que sigui el País Valencià un dels eixos de la nostra programació, empesos per l’Any Joan Fuster i per la vitalitat de la poesia i la música valencianes. Comptarem amb la participació d’Àngels GregoriSandra Monfort, Cavallo (encapçalat pel poeta Hugo Mas) i Bartolomé Ferrando.

 

Les exposicions

Presentem dues exposicions. D’una banda, una exposició de format reduït sobre la relació entre Guillem Viladot i Felipe Boso, dos noms imprescindibles de la poesia visual i concreta. Emmarcada en el centenari de Guillem Viladot, l’exposició vol resseguir els vincles poètics i personals entre aquests dos investigadors en poesia i alhora dialogar amb l’exposició permanent de la Fundació Palau i l’exposició temporal Signes i escriptures, que es podrà veure durant l’estiu. De l’altra, presentem una exposició per fer un repàs de la imatge que Soon in Tokyo ha creat des del 2013 per al POESIA i +. Deu anys en què el lema “Més poesia, si us plau” ens ha acompanyat i en què hem volgut que la imatge sigui alguna cosa més que un suport i esdevingui una acció artística. Ara que l’actualitat posa tant en dubte el nostre lema, pensem que és una bona ocasió per revisar el relat que ha dibuixat la imatge en tots aquests anys.

 

Més informació i compra d’entrades a www.poesiaimes.cat