La Fundació Palau participa en la Commemoració dels 50 anys de la mort de Picasso

La Fundació Palau participa en la Commemoració dels 50 anys de la mort de Picasso

La Fundació Palau forma part, des d’aquest mes de juliol, del Comité de Cooperación Interinstitucional de la Commemoració dels 50 anys de la mort de Picasso, un esdeveniment coorganitzat pel Gobierno de España i per la República francesa.

Dins d’aquest Comitè hi ha representants de la Xunta de Galícia, de la Junta de Andalucía, de la Comunidad de Madrid, dels ajuntaments de La Corunya, Málaga i Madrid, de la Casa Natal de Pablo Ruiz Picasso, del Museu Picasso de Barcelona i de la Fundació Palau. El comissionat és el Sr. Carlos Alberdi, que va haver de substituir en darrera instància a José Guirao, ex ministre de Cultura i impulsor d’aquest esdeveniment, que va morir a principis de juliol.

Els actes d’obertura de la commemoració, que es clourà al març del 2024, es van celebrar el 12 de setembre a Madrid, amb l’assistència de la nostra directora com a representant de la Fundació Palau. Els actes es van dur a terme al Museo del Prado i a l’auditori del Centro de Arte Reina Sofía, i van comptar amb la participació de la catedràtica d’Art Contemporani a la Universitat Complutense de Madrid, la Sra. Estrella de Diego; el ministre de Cultura í Esport, Miquel Iceta; la ministra de Cultura del govern francès, Rima Abdul Malak; el president del Govern, Pedro Sánchez i el rei Felip VI. Des de la Fundació lamentem que Barcelona gairebé no fos esmentada en cap dels parlaments realitzats, quan és sabuda la importància que van tenir els anys de formació de l’artista a la capital catalana i a altres indrets com Horta de Sant Joan, Cadaqués o Gòsol. Volem recordar, en aquest sentit, que el Museu Picasso de Barcelona és l’únic que va ser promogut pel pintor.

Amb un pressupost de 6.000.000 € (50% públic i 50% patrocinat per Telefónica), aquesta commemoració aplega un total de dos congressos i quaranta-dues exposicions: 16 a Espanya, 12 a França, 7 als Estats Units, 2 a Alemanya, 2 a Suïssa, una al Principat de Mònaco, una a Romania i una a Bèlgica. La Fundació Palau, tot i no poder optar a patrocini, retrà igualment homenatge a Picasso per ser una de les grans passions de Josep Palau i Fabre que, a més, n’és un dels seus grans biògrafs.

La nostra participació en aquesta commemoració serà a través d’una exposició comissariada per Eduard Vallès, primer director de la Fundació Palau, membre de l’IEC i conservador d’Art Modern i Contemporani del MNAC,  i per Sebastià Sánchez Sauleda, historiador de l’art. Sota el títol “Picasso vist pels seus amics catalans” l’exposició vol donar una altra perspectiva d’aquest artista universal. La singularitat del projecte sobre Picasso rau en la reversió del punt de partida, l’artista esdevé objecte de representació, d’escrutini, quan normalment estem acostumats al contrari. Aquesta mirada inèdita a nivell expositiu permetrà al públic resseguir la imatge de Picasso durant els anys que visqué a Catalunya i més enllà. I no serà un viatge qualsevol, sinó de la mà de noms tan rellevants de l’art català com Ramon Casas, Ricard Opisso, Pablo Gargallo, Ricard Canals, i tants altres artistes.

L’altre projecte que tenim entre mans és la publicació d’Homenatge a Picasso, peça teatral de Palau i Fabre que només es va publicar com a peça solta el 1972 per Edicions 62, però en una versió censurada, concretament el recitatiu “Era dia de mercat…” que narra el bombardeig de Gernika. Aquest llibre serà el primer volum de la Col·lecció La Sirena, col·lecció que en coproducció amb l’editorial Vibop, vol retre homenatge a l’editorial homònima que Palau i Fabre impulsà en la clandestinitat de la immediata postguerra. A part de publicar aquesta obra estrenada a la Cova del Drac amb molt bones crítiques el 1971, estem treballant perquè torni a dur-se a escena pròximament.