Presentació del llibre ‘Homenatge a Picasso’

Presentació del llibre ‘Homenatge a Picasso’

Us presentem el primer volum de la Col·lecció la Sirena, editat en col·laboració amb Vibop Edicions. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Palau vol acomplir un dels objectius fundacionals d’aquesta institució: difondre el llegat literari de Josep Palau i Fabre, poeta, assagista, traductor, contista i dramaturg. I ho fem manllevant el nom de l’editorial que el poeta va crear als inicis dels anys quaranta del segle XX i que tenia la voluntat de donar continuïtat a la literatura catalana i fer de la poesia un «espectre venjador» que planés sobre el règim que havia assassinat Lorca, que tenia empresonat Miguel Hernández i que havia obligat a exiliar-se a tants i tants poetes. Així, l’editorial La Sirena va publicar set volums, a part dels vint números de la revista Poesia (1944-1945): Poemas de amor de Néstor Luján (1943); L’aprenent de poeta de Josep Palau i Fabre (1943); 9 de Joan Perucho (1944); Cançó banal de la ciutat de Ctesifon, de Salvador Espriu (1944); Sonets, de Josep Romeu (1944); Imitació de Rosselló-Pòrcel, de Josep Palau i Fabre (1945) i, ja des de París, la primera edició dels seus Poemes de l’Alquimista (1952).

Hem escollit per iniciar la col·lecció, la peça teatral Homenatge a Picasso. És una peça que només s’ha editat una vegada com a obra sola, concretament el 17 de novembre del 1972 per Edicions 62, dins la col·lecció Llibres de l’Escorpí, sèrie “Teatre. El Galliner, 17”. Aquesta edició es va publicar amb un pròleg de Josep Anton Codina que la va dirigir i que evocava el muntatge escènic però sense el recitatiu “Era dia de mercat” que es refereix al bombardeig de Gernika i que la censura va eliminar. Posteriorment s’ha editat dins reculls amb altres obres, com el volum Teatre de Josep Palau i Fabre, per Aymà, S. A. el 1976, i dins Josep Palau i Fabre. Obra literària completa I. Poesia, teatre i contes, per Galàxia Gutenberg / Cercle de lectors, el 2005. En aquests dos reculls sí que s’hi inclou el recitatiu “Era dia de mercat”. L’obra va ser escrita per commemorar els 90 anys de Picasso i fou estrenada a la Cova del Drac a la tardor del 1971, tot just acabada d’escriure i amb molt bones crítiques. Se’n va fer també una versió per a la televisió el 1981 sota la direcció d’Antoni Chic. D’altra banda, el 2023 commemorem els 50 anys de la mort de Picasso i, des de la Fundació, contribuïm així a aquesta efemèride homenatjant l’artista malagueny però, alhora, homenatjant Palau que en va ser amic i un dels seus més importants biògrafs. Per a Palau, Picasso no va ser només una personalitat per estudiar sinó que va ser motiu d’inspiració poètica fins i tot abans de conèixer-lo. L’assaig de biografia pura Vides de Picasso i la “Teoria dels colors” dins els Poemes de l’Alquimista, en són una mostra.

Homenatge a Picasso és un viatge poètic per la vida de l’artista que comença just al tombant de segle XX en una Barcelona eminentment modernista, amb la dona com a centre i amb un camí infinit de possibilitats davant els canvis que s’acosten. És l’època dels 4 gats, on hi ha rauxa però també una realitat paral·lela amb els mals eterns del món: la pobresa i la fam, que Picasso tan bé retrata en blau. Evoluciona l’obra de Palau com evoluciona el pintor i com evoluciona el món. Fins arribar a l’esclat de la guerra i el bombardeig a Gernika, il·lustrat amb el plany de la dona que imaginava una vida plena d’oportunitats i que acaba amb la mort als braços. El desenllaç d’aquest cabaret per on desfilen tota una colla de personatges és tot un cant a l’esperança. Un tornar a començar creient que l’amor ho pot tot, fins a desembocar en la propera guerra. Com les que vivim encara avui arreu del món i que situen aquesta obra al bell mig d’aquest cercle d’amor i odi que es va repetint des que als homes de les cavernes se’ls va fer el món petit.

A la venda a partir del 30 de novembre del 2022. Comprar el llibre aquí

Presentació a la Fundació Palau el 15 de desembre a les 18:30h