La pintura de Pablo Picasso “El model” del fons de la Fundació Palau viatja al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

La pintura de Pablo Picasso “El model” del fons de la Fundació Palau viatja al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

El proper 15 de novembre el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía inaugura la gran exposició “Picasso 1906. La gran transformación” comissariada per Eugenio Carmona, i des de la Fundació Palau hi participem amb el préstec d’una de les obres més rellevants de la nostra col·lecció.

Es tracta de l’oli sobre tela “El model”, realitzada per Picasso entre el 1895 i el 1896 a Barcelona, durant la seva estada a l’Escola de Llotja. Una pintura acadèmica del natural, d’un adolescent disposat dempeus. Segons Josep Palau i Fabre, el jove Picasso en aquesta obra va voler contradir l’acadèmia fent ús d’una disposició del model no gaire usual i penetrant alhora en la seva humanitat i el seu sentiment.

Fins ara, la producció de Picasso el 1906 ha estat entesa com un epíleg del període rosa o bé com un pròleg a Les senyoretes d’Avinyó. Però avui es pot afirmar que el 1906 va ser un «període» amb entitat pròpia en el desenvolupament creatiu picassià. Aquest és el propòsit de l’exposició, que es podrà visitar fins al 4 de març del 2024.