Cicle Palau i Fabre: 1.3. Shakespeare en Palau i Fabre amb Jordi Malé i Pere AnglasL’Ateneu Barcelonès rendeix homenatge al poeta, dramaturg i assagista Josep Palau i Fabre amb tres conferències i lectures dramatitzades els dies 5 i 20 de març i el 9 d’abril.

El professor Jordi Malé ens parlarà de la presència de l’obra de Shakespeare en Palau i Fabre i l’actor Pere Anglas ens oferirà la lectura d’«Els mots de Yorik», monòleg de J. Palau i Fabre.

William Shakespeare és un autor que va tenir una importància cabdal en la trajectòria vital i literària de Josep Palau i Fabre. La seva descoberta als tretze o catorze anys el va encaminar definitivament cap a la carrera literària i, des d’aleshores, el va acompanyar al llarg de diferents períodes de la seva vida. Shakespeare, per exemple, va despertar en ell l’interès per la tragèdia, a la qual dedicarà diversos assaigs, i va ser el primer estímul per provar d’escriure textos d’una certa volada. Diverses obres del dramaturg elisabetià, a més, treuen el cap en la poesia i en els articles de Palau, i n’hi ha que són a l’origen d’algunes de les seves pròpies peces teatrals. Un autor, doncs, que no deixà mai de llegir i que li fou sempre un incentiu per a l’escriptura.

Jordi Malé i Pegueroles (Mataró, 1967)

Professor de la Universitat de Lleida. S’ha centrat en l’estudi de la literatura catalana contemporània i ha publicat llibres i articles sobre autors com Àngel Guimerà, Josep Carner, Carles Riba, Josep M. de Sagarra, Salvador Espriu, Joan Oliver, Joan Brossa i Jordi Coca, entre altres. Un dels seus darrers llibres ha estat l’antologia Les idees literàries al període d’entreguerres. És membre de l’Aula Carles Riba, de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona, i ha estat professor d’anàlisi de text a l’Aula de Teatre de Mataró. Com a investigador, ha format part de grups de recerca de la Universitat de Lleida, de la Universitat de Barcelona i, actualment, de la Universitat de València. És autor de la novel·la Partida final i traductor de l’obra de teatre L’amant, de Harold Pinter.

Pere Anglas

Actor, guionista i director. Format a l’Institut del Teatre, debuta als escenaris com actor el 1989 a ”En companyia d’abisme”, de Sergi Belbel. Ha estat dirigit per Calixto Bieito, Ferran Madico, Konrad Zschiedrich, Joan Castell, Ricard Salvat, Mercè Managuerra, Josep Muntanyès, Miquel Gòrriz i el director escocès Philip Howard, entre d’altres. S’estrena com a director el 1995 amb ”Entendre’s”, un text escrit per ell mateix, i després dirigeix a la Sala Beckett i al Sitges Teatre Internacional. Des de 2003 compagina les tasques d’actor amb les de guionista. Ha estat dialoguista a ”El cor de la ciutat” (TV3) i coordinador de guió al programa infantil “Los Lunnis” (TVE). També és autor d’una dotzena d’obres teatrals.

Més informació aquí

 

març 5 @ 19:00 — març 5 @ 20:00
19:00 — 20:00 (1h)

Ateneu Barcelonès