Carregant Esdeveniments

Exposició ‘D’un roig encès. Miró, Palau i Fabre, Perucho i Picasso’

8 de maig de 2021 a les 12:30 - 19 de setembre de 2021 a les 14:00

Un projecte d’exposició produït per la Fundació Palau, comissariat per Julià Guillamon i amb la col·laboració d’Eduard Vallès, com a comissari adjunt.

D’un roig encès: Miró, Palau i Fabre, Perucho i Picasso, reconstrueix la relació entre els dos artistes i els dos poetes a través de diferents materials: dibuixos, litografies, llibres dedicats, documents i fotografies, procedents de la col·lecció de Joan Perucho, dels fons de la Fundació Palau i  de les aportacions d’altres persones o entitats que van participar en els dos llibres, com el dissenyador Joan Pedragosa.

Es presenten obres de Picasso i Miró, procedents de la Fundació Miró, el Museu Picasso de Barcelona i de col·leccions particulars, acompanyades per fotografies de Leopoldo Pomés i Xavier Miserachs.

L’any 2020 s’han celebrat els cent anys del naixement de l’escriptor Joan Perucho (Barcelona 1920-2003), amb una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

Poeta i novel·lista, autor de llibres de gastronomia i bibliòfil, Perucho va ser també crític d’art i editor. Des del 1960 al 1970 va ser crític d’art de la revista Destino. En aquesta mateixa època va dirigir la col·lecció Biblioteca de Arte Hispánico de l’Editorial Polígrafa, que va jugar un paper fonamental en la divulgació de l’art d’avantguarda a Catalunya i Espanya.

Dins de la Biblioteca de Arte Hispánico es van publicar dos llibres fonamentals: Picasso a Catalunya (1966) de Josep Palau i Fabre i Joan Miró i Catalunya (1968) de Joan Perucho.

Una relació apassionada. Palau i Fabre i Perucho eren dos poetes que s’acostaven a l’art del segle XX des de la creació i la passió. El novembre de 1944 van visitar Miró al passatge del Crèdit. Va ser el primer contacte de l’artista amb els intel·lectuals de postguerra. En va restar una amistat que va donar lloc a poemes i col·laboracions de Miró en diferents projectes.

La trobada amb Picasso. En els anys de l’exili voluntari a París, Palau i Fabre va esdevenir el gran especialista mundial en l’obra de Picasso. Perucho va encarregar a Palau i Fabre un llibre que expliqués la relació amb Catalunya: el primer que es va fer.

La descoberta d’Horta de Sant Joan. Va ser gràcies a Perucho, que era jutge a Gandesa, i que coneixia molt bé les comarques del sud de Catalunya, que Palau i Fabre va poder reconstruir l’estada de Picasso a Horta de Sant Joan. Hi ha fotografies de Xavier Miserachs i de Leopoldo Pomés que documenten la recerca que van fer.

 

Material audiovisual

 

L’univers de Joan Perucho, segons Julià Guillamon
Joan Perucho, sobre els misteris de l’existència
Roda de premsa de Presentació de l’Any Joan Perucho

 

 

 

 

 

Mostra els detalls

Inici:
8 de maig de 2021 a les 12:30
Finalització:
19 de setembre de 2021 a les 14:00
Categories d'Esdeveniment:
, ,
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , ,

Recinte

Fundació Palau