Carregant Esdeveniments

Els Dijous a la Palau: Cicle de Filosofia

26 de gener de 2023 a les 18:30 - 19:30 - Gratuït

El Cicle de Filosofia dels ‘Dijous a la palau’ pel 2023 el volem plantejar com una sèrie de tres diàlegs  o encontres. De diàlegs a partir de Llull amb al contemporaneïtat (des de Palau i Fabre fins  Joan Noves passant per Francesc Pujols) o a partir de Picasso entre Xènius i Palau.

Diàlegs amb el passat que enriqueixen el present  i que permeten comprendre elements i idees transversals en i per la cultura catalana contemporània.  Diàlegs, també, entre autors que van ser coetanis i que van compartir interessos.

Per això també hem obert el cicle a dos historiadors  i escriptors que poden fer més evident aquesta transversalitat: Andreu Navarra i Xavier Ferré. 

Sessions a les 18:30h:

26 de gener. Ramon Llull en l’origen de la paraula (poètica i filosòfica). A càrrec de Joan Cuscó

En la cultura catalana s’esdevé un fet singular: el naixement de la paraula filosofia i de la paraula literària venen juntes de la mà d’un homenot: Ramon Llull. I és la primera cultura europea en què això passa. Aquest fet ha estat sovint obviat, però Palau i Fabre n’era ben conscient. Llull és l’alquimista que amb la paraula transforma la ment, la mirada i el llenguatge, tot al mateix temps i de manera paral·lela. És a dir, la nostra forma d’ésser i de fer-nos humans. La seva reivindicació, avui en què solem abandonar la paraula, la ment i el pensament en mans de denominades Intel·ligències Artificials com el ChatGPT és més vigent i roent que mai.

16 de febrer. L’art de Picasso segons Eugeni D’ors i segons Palau i Fabre. Una comparativa. A càrrec d’Andreu Navarra.

La figura i l’obra de Picasso ha estat omnipresents en la cultura catalana contemporània. S’ha relacionat amb personatges ben diversos i se l’ha vist i avaluat des de tots els angles. Andreu Navarra en parlarà des de la relació i visió que hi van mantenir i que en van tenir Eugeni d’Ors i Josep Palau i Fabre. Ho farà a partir d’una comparativa i d’un diàleg enriquidor.

23 de març. De la geografia buida a la paraula forta. Josep Palau i Miquel Tarrandell. A càrrec de Xavier Ferré i Joan Cuscó

Endinsar-se en una època determinada sempre és molt difícil, sobretot si la tenim a tocar. És per aquest motiu que hem volgut entrar en la postguerra a partir de dos dels seus protagonistes: Palau i Fabre i Miquel Tarrandell. Dos autors de diferents disciplines que van optar per lluitar contra la situació imposada pel franquisme i per l’exili a la cultura catalana. Que van optar per la  Catalunya que es desperta i per la paraula que vol eixir.

Entrada lliure

 

Mostra els detalls

Data:
26 de gener de 2023
Hora:
18:30 - 19:30
Cost:
Gratuït
Categories d'Esdeveniment:
,

Organitzador

Fundació Palau

Recinte

Fundació Palau