31 de març de 2022 a les 18:30
Josep Palau i Fabre era poeta. Ara bé, no només va estudiar filosofia sinó que la coneixia bé. També la catalana. La paraula és l’eix que serveix d’encaix entre tots els seus interessos i les seves idees. I al costat de la idea de l’alquímia hi trobem la idea del combat i la idea de la l’Ars lul·liana, ares com a forma de pensar, de fer visible i de reflexionar. Com a art de la paraula i del pensament. La idea de la transmutació de la realitat i de la vida i de la generació de musicalitat i de sentit compartit i dialogat.
A partir de l’obra del poeta volem obrir quatre àmbits de debat al voltant del valor de la reflexió i de la creació. Partim de Palau i Fabre com a motor de diàleg i de pensament. Com a compromís amb el present i amb el país. Per evitar que les paraules siguin una geografia buida, una carcassa desarrelada.
Sessió 1 – 31 de març de 2022
On és l’avantguarda?
A càrrec de Joan Cuscó i Clarasó
Com qualsevol creador, Palau i Fabre es planteja el paper de la poesia (i de l’art en general) en la societat i, també, el paper de les normes i de les maneres de fer del propi artista. Aquesta és una pregunta fonamental que posa en joc l’escepticisme però també la imaginació i la mirada crítica.
Aquest és un tema que obre dues portes que són ben presents en el primer Palau: d’una banda, el de la llibertat i el de la construcció d’un art tràgic (com mostra l’any 1961 a La tragèdia o el llenguatge de la llibertat) i, de l’altra, al rol que han jugat les avantguardes en i per a la societat contemporània. No debades, en la seva reflexió “avantguarda i decadència” (a: Quaderns de vella i nova alquímia), Palau afirma que l’avantguarda: “en lloc d’esdevenir exaltant ha esdevingut alarmant”. Un art que s’allunya de la gent i que crea malfiança. Un art d’etiqueta i d’etiquetes que és un símptoma de l’avenir. És a dir, del nostre present.
Palau i Fabre ens invita i ens incita a pensar i a repensar l’art i a pensar i a repensar el compromís de l’artista (amb l’art, amb el mateix i amb la societat). Aquesta és la invitació que agafarem com a punt de partida de la sessió.
Per assistir cal inscriure’s prèviament a fp.info@fundaciopalau.cat o al 93 791 35 93. L’activitat és gratuïta.