Carregant Esdeveniments

Exposició ‘De l’oblit a la revolta’

5 d'octubre de 2024 - 26 de gener de 2025

Inauguració: dissabte 5 d’octubre a les 12h.

Comissariada per Txema Romero i Fina Duran, “De l’oblit a la revolta” és una exposició que planteja la reivindicació de diverses dones que van estar vinculades a la creació artística (escultores, model, pintores, muntadora de cinema…) i que van ser invisibilitzades o a les quals no se les va permetre l’accés a l’art oficial. Evidentment l’art és un reflex de la societat on es desenvolupa i això fa que les aspiracions artístiques i creatives de moltes dones hagin quedat enterrades en una quotidianitat que les ha volgut callades i submises.

Des de la mitologia, que serveix de base a la nostra cultura, fins a l’actualitat podem dibuixar una línia continua que ens mostra com durant segles hem anat construint una història només des de la mirada dels homes, malgrat que les dones han anat teixint la xarxa oculta que ha sostingut moltes narracions que han estat la base per arribar al món que coneixem.

La mostra trenca les barreres de l’art oficial i el d’àmbit més íntim, dels gèneres i les jerarquies artístiques, precisament perquè a les dones sovint se les va enclaustrar en les mal anomenades “arts menors”.

L’Art Contemporani exerceix de mediador i diverses artistes actuals vinculades al territori reivindiquen les figures de les seves predecessores que van ser llavor en la seva lluita, sovint silenciosa, tot convertint les seves vides en les autèntiques obres d’art de l’exposició. I la mitologia, a través de la revolta deesses i figures mitològiques “secundàries” associades als gran herois i deus olímpics, serveixen de fil conductor que ha anat teixint la nostra cultura i identitat.

Les artistes/creadores participants són: Maria Josefa Martínez Montalbán i Ivonne Navarro, M. Lluïsa Malibran i Fiona Morrison, les dones dels Tallers Lena i Marga Ximénez, Mercè Gallen i Francesca Llopis, Elena Jaumandreu i Xantal Grau.

Per la itinerància a la Fundació Palau, ampliem el panteó de dones artistes amb la incorporació de dues creadores més, una d’elles, artista del territori: Nora Ancarola i Virginia M. Raimundi.

L’exposició forma part del Programa d’Exposicions Itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i va ser una producció del Museu d’Art de Cerdanyola.

Es podrà visitar a la Sala Artigues de forma gratuïta fins al 26 de gener de 2025.

 

Mostra els detalls

Inici:
5 d'octubre
Finalització:
26 de gener de 2025
Categoria d'Esdeveniment: