Carregant Esdeveniments

« All Esdeveniments

  • Aquest event ja ha passat.

Exposició “Palau mira Picasso”

21 de juny de 2017 a les 20:00 - 8 d'octubre de 2017 a les 20:00

Pablo Picasso és un dels pintors més fotografiats de la història. La porta dels seus diferents tallers, així com la de les diverses residències que va ocupar, va estar oberta a moltes càmeres. Una d’elles va ser la de Josep Palau i Fabre, considerat el principal especialista en el geni malagueny. Palau va captar Picasso, però també l’estela deixada per l’artista, visitant els llocs en els quals l’artista va viure i els estudis en els quals va pintar. Palau també va fotografiar personatges relacionats amb la biografia de l’autor de Les senyoretes del carrer d’Avinyó.

Aquestes fotografies pertanyen al material de treball de Palau i són un record de les seves aventures picassianes. Llevat d’alguna excepció, el conjunt ha tingut poca divulgació i l’autor va emprar en els seus llibres alguns dels materials, de manera que encara resta inèdita bona part d’aquestes fotografies, on podem veure tant el pintor com l’estela que ha deixat, indicis de la seva geografia humana i plàstica.

Amb motiu del centenari de Palau i Fabre, és un bon moment per revisar aquestes fotografies i permetre que el gran públic tingui accés a Picasso gràcies als ulls de qui va saber contemplar-lo com ningú. Ens fiquem dins del taller del pintor, però també del propi biògraf.

El gruix de fotografies es complementa amb altres documents que rarament s’han exposat i que el biògraf va guardar entre els seus papers. Són apunts del mateix Picasso sobre el seu taller a Bateau Lavoir o respostes manuscrites als qüestionaris de Palau, a més de les llibretes de treball de l’escriptor, les seves càmeres fotogràfiques…

És el material de treball per títols com Picasso vivent, Picasso i els seus amics catalans o Estimat Picasso. A aquests documents cal afegir les dedicatòries que el pintor realitza per al seu estudiós o peces tan desconegudes com una escultura inèdita de Picasso guardada per Palau i que es convertí en un improvisat cendrer pel pintor.

Cal fer una menció especial a la tasca de Palau i Fabre com a certificador d’obres de Picasso. En l’arxiu de la seva fundació s’han conservat totes les que va fer, fotografies en les quals Palau escriu de la seva pròpia mà un petit assaig sobre la peça objecte d’estudi. Probablement la més simbòlica d’aquestes pintures sigui la del primer quadre pintat per Picasso, també amb certificat del mateix pintor.

L’exposició inclou la pel·lícula amb guió i direcció de Josep Palau i Fabre Picasso a Catalunya (Estela films, 1975).

En una darrera sala es presenta el projecte de l’any 2007 Estimat Palau, una sèrie d’homenatge realitzada per són Joan Fontcuberta, Luís Gordillo, Antoni Llena, Antoni Muntadas, Carlos Pazos, Perejaume i Antoni Tàpies. Tal i com explica Sol Enjuanes, coordinadora del projecte, Estimat Palau és un projecte que neix per celebrar el 90è aniversari de Josep Palau i Fabre. Amb aquesta finalitat es va recuperar de l’àlbum personal del poeta la fotografia de Picasso feta l’abril de 1964 per Palau a Nôtre-Dame-de-Vie.
Un cop ampliada i impresa sobre fusta es va remetre als artistes amb la invitació a intervenir-hi lliurement. Aquest és el punt de partida comú que ha donat lloc a una sèrie d’obres amb Palau i Picasso com a eix central que ens conviden a reflexionar sobre la pintura i la construcció de la imatge de l’artista.

Inauguració de l’exposició: 19 d’octubre a les 19:30h a la Fundació Palau

Aquesta exposició és una producció de la  Fundació Palau i de la Fundación Museo casa Natal Picasso de Málaga i esta comissariada per Víctor Fernández. Es podrà visitar

  • Del 21 juny al 8 d’octubre 2017, a la Casa Natal de Pablo Picasso de Málaga
  • Del 19 d’octubre de 2017 al 14 de gener de 2018 a la Fundació Palau

Detalls

Inici:
21 de juny de 2017 a les 20:00
Finalització:
8 d'octubre de 2017 a les 20:00
Esdeveniment Categories:
,
Web:
http://fundacionpicasso.malaga.eu/

Organitzador

Fundación Picass Málaga-Casa Natal
Telèfon:
951 92 60 60
Correu electrònic:
info.fundacionpicasso@malaga.eu
Web:
http://fundacionpicasso.malaga.eu/portal/menu/portada/portada

Recinte

Fundación Picasso Málaga | Casa Natal
Plaza de la Merced, 15
Málaga, Espanya 29012 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon:
951 92 60 60
Web:
http://fundacionpicasso.malaga.eu/portal/menu/portada/portada