Carregant Esdeveniments

FINESTRA… A JOSEP PALAU I FABRE

1 de setembre de 2017 a les 10:00 - 8 d'octubre de 2017 a les 14:30

Exposició de l’1 de setembre al 8 d’octubre.

En aquesta exposició es mostra també una selecció dels dissenys originals del seu catàleg.

Josep Palau i Fabre (1917-2008) nasqué a Barcelona en una família d’artistes, fet que influi decisivament en el seu desenvolupament artístic i literari. Poeta, assagista, narrador, dramaturg i traductor, fou un dels màxims especialistes en l’obra del pintor Pablo Picasso. Inicià la seva carrera literària a finals dels anys trenta i estudià Filosofia a la Universitat de Barcelona als primers anys quaranta. Fou un dels activistes compromesos en la represa de les activitats literàries i culturals sota el franquisme, fomentant diverses accions de resistència cultural com la revista clandestina Poesia, l’editorial La Sirena o la revista Ariel. La seva obra poètica s’edità a partir del 1943 i fou recollida reelaborada en el llibre Poemes de l’Alquimista de 1952. La producció teatral segué a la poètica, en la que destaca el cicle d’obres dedicades al mite de Don Joan. Els seus estudis sobre l’obra de Picasso, més de quinze llibres traduïts a una desena d’idiomes, són un referent per a comprendre l’obra del pintor.

Josep Palau i Fabre fou, fins la seva mort, gran amic del Museu del Joguet de Catalunya, al qual cedí, entre d’altres joguets i fotografíes, el seu més estimat joguet d’infantesa, el Ciril·lo. Aquest joguet, un arrossegall, fou dissenyat i produït pel seu pare, el dissenyador i artista Josep Palau i Oller, l’any 1917, el mateix que nasqué Palau i Fabre, i per tant s’escau també el seu centenari.

Quan en feu donació al Museu, Palau i Fabre dedicà aquestes paraules al seu joguet:

” Per en Ciril·lo:

El Ciril·lo va néixer el mateix any que jo, el 1917, però ell viurà molts més anys, perquè està en bones mans, i em plauria que, de tant en tant, quan jo no hi sigui, es recordés una mica de mi i de quan jugàvem plegats…

Grifeu, estiu 2001″

L’arrossegall és un excel·lent exemple dels joguets que Palau i Oller produí a partir de 1917, un any abans que Joaquim Torres Garcia. Els joguets de Palau i Oller es caracteritzen per un acurat disseny, avui en dia plenament vigent, i factura de gran qualitat.

El disseny dels joguets de Palau i Oller entusiasmà al poeta Joan Salvat-Papasseit. Al seu article En Josep Palau Oller i els nens, que aparegué a la revista Vell i Nou el 15 de desembre de 1917 diu:

“A Catalunya mateix, què dic a Catalunya, a Barcelona són pensades i fetes per en Josep Palau i Oller joguines…com aquest home del carro i del nas llarg, amb espatlla pujada i les orelles grosses…podríem comparar-les amb bellesa amb les darrerament exposades a Belles Arts amb motiu de l’Exposició d’Art Francès…”

Malgrat l’interès que despertaren aquests joguets, sembla que el negoci no tingué una vida gaire llarga, atès que la producció estava condicionada per una distribucció i demanda limitades i el producte no donava els beneficis suficients. Ben aviat Palau Oller es dedicà al disseny i decoració d’interiors, guanyant el 1923 la medalla d’honor a l’Exposició Internacional del Moble a Barcelona i es consolidà com a reconegut moblista i decorador.

Segur que Ciril·lo recorda molt el nen Josep Palau i Fabre i les bones estones que van jugar plegats.

 

Horaris del museu del Joguet:

Setembre:

Obert tots els dies sense excepció
De dilluns a divendres de 10.30 h a 19 h
Dissabtes: de 10.30 h a 20 h
Diumenges: de 10.30 h a 14.30 h

Octubre:

De dimarts a divendres: de 10 h a 18.30 h
Dissabtes: de 10.30 h a 19.30 h
Diumenges i festius: de 10.30 h a 14.30 h

Mostra els detalls

Inici:
1 de setembre de 2017 a les 10:00
Finalització:
8 d'octubre de 2017 a les 14:30
Categories d'Esdeveniment:
,

Recinte

Museu del Joguet
Carrer de Sant Pere, 1
Figueres, Girona 17600 Espanya
+ Mapa de Google
Phone
972 50 45 85