Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes

Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes

Esports, music hall, turisme i pecat: els moderns dels anys trenta.

“Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes” és una exposició espectacular que presenta una mirada nova sobre un període fascinant, entre els prolegòmens de l’Exposició Internacional Barcelona 1929 i la proclamació de la República. “La modernitat -va escriure el periodista Josep M. Planes- va arribar de manera líquida amb l’esperança d’arribar a ser una cosa sòlida”. L’exposició desplega aquesta modernitat líquida: bars, periodistes, espectacles de music hall, combats de boxa, edificis espectaculars, parcs d’atraccions, els primers creuers turístics, partits de futbol i l’atracció pecaminosa, cosmopolita del barri Xino, un dels reclams internacionals més poderosos de Barcelona.

Comissariada per l’escriptor Julià Guillamon, mostra 140 fotografies reproduïdes en gran format i combinades amb textos literaris, que mostren l’obra d’un gran fotògraf, vinculat als moviments d’avantguarda europeus: Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973). L’exposició acompanya l’espectador a una època prodigiosa i presenta alguns dels seus protagonistes més destacats: la ballarina Joséphine Baker, el boxador Primo Carnera, els tanguistes que triomfaven a Europa, els pilots de cotxes Bugatti que es jugaven la vida als primers circuits permanents, al costat de personatges anònims dels baixos fonts: transvestits i gent de mal viure.

L’exposició està organitzada amb un sentit escenogràfic, amb agrupacions de fotografies, combinades amb textos literaris del moment, objectes d’època, imatges retallades i reproduïdes a gran escala que envolten el visitant. És una immersió en el món de la primera globalització, que en molts aspectes anticipa el món d’ara.

Produïda per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, sota el patrocini de Núria Casas i Formiguera, filla del fotògraf, s’ha presentat a la seu de la Fundació Palau, al Palau Robert de Barcelona i al festival FineArt de fotografia d’Igualada.

L’exposició s’acompanya d’un llibre que recull la recerca de Julià Guillamon amb prop de 200 fotografies combinades en dobles pàgines temàtiques, amb textos literaris i amb el disseny d’Albert Planas.

Centres on l’exposició ha itinerat:

– Palau Robert, Barcelona: 10/10/2022 – 29/1/2023

– FineArt Igualada: 24/2-19/3/2023