VISITA GUIADA EXPOSICIÓ PERMANENT

VISITA GUIADA EXPOSICIÓ PERMANENT

L’exposició permanent s’inicia amb l’àmbit Un pare pintor i un fill poeta. Renovada completament el febrer del 2020, aquesta sala ofereix un recorregut per la trajectòria d’un pare pintor i d’un fill poeta.

L’espai recull la col•lecció de Josep Palau Oller, el pare de Josep Palau i Fabre, que fou pintor, col•leccionista d’art, dissenyador de mobles i decorador.

Palau Oller va iniciar la seva trajectòria en el camp de les arts plàstiques. Fou amic de Josep Mompou, Pablo Gargallo i Joaquim Torres-García, va col•laborar a l’època daurada de la revista Papitu, cap al 1910, i va estar en contacte amb la renovació cultural posterior al Noucentisme: els nous realismes dels anys 30 i la pintura i l’escultura d’avantguarda.

Josep Palau i Fabre es va criar en aquest ambient artístic i de seguida es va interessar per l’art i la poesia. Va completar la col•lecció amb obres d’artistes com Joaquim Torres-García, donant així continuïtat a la tasca del seu pare. Aquesta sala incorpora el testimoni de la col•laboració de Palau i Fabre amb artistes com Albert Ràfols Casamada o la seva relació amb pintors com Antoni Tàpies i Joan Ponç, i amb els més actuals Miquel Barceló i Perejaume.

Aquesta exposició permanent de la Fundació Palau és un recorregut apassionat pel segle XX: des dels temps d’Isidre Nonell i Ismael Smith, fins als dibuixos de Miquel Barceló per a la Divina Comèdia de Dant. El Torres-García constructivista, Juli González, Joan Miró, Antonin Artaud: la recerca de l’absolut de l’art. Amb un muntatge que ens permet veure les obres com si encara formessin part de l’entorn quotidià del pare pintor i del fill poeta.

A la sala Estimat Picasso es presenten un conjunt molt variat d’obres picassianes que Josep Palau i Fabre, al llarg de la seva vida, va anar adquirint o bé que va rebre de mans del mateix Picasso.

Palau i Fabre va mantenir amb Picasso una relació d’admiració i, en els darrers anys de la vida de l’artista, d’amistat. Aquesta sala recull les obres de Picasso que Palau i Fabre va reunir amb la idea d‘exposar-les en la seva Fundació, com a homenatge a l’artista més important del segle XX i com a testimoni de la seva amistat.

Durant els anys de l’exili voluntari a París, entre 1945 i 1960, Palau i Fabre va dedicar a Picasso poemes i una breu biografia de ficció. De retorn a Catalunya, es va consagrar a estudiar la seva obra. En van sortir quatre volums d’una biografia monumental, amb centenars d’il•lustracions, que s’ha traduït a moltes llengües, i nombroses monografies.

Es poden contemplar obres d’èpoques i estils ben diversos, des dels inicis del pintor a l’escola de Belles Arts de Barcelona, la Llotja, fins als darrers anys de la seva vida.

Destaquen els estudis acadèmics, el conjunt d’obra gràfica o bé un petit teatret que Picasso va fer per a la seva filla Maya. També es mostren alguns llibres dedicats per Picasso que contenen dibuixos i que testimonien la relació d’amistat entre els dos personatges.

Visites guiades per a grups de mínim 12, màxim 25 persones. La reserva de la visita guiada és imprescindible fer-la amb 7 dies d’antelació. El preu es de 8€ per persona. Durada: 1h15. El preu inclou l’entrada a l’exposició temporal. Si voleu visita guiada de l’exposició permanent i temporal el preu és de 12€ i la durada son de 2 hores aproximadament

Contacteu per telèfon (937913593) o bé a fp.info@fundaciopalau.cat