Un pare pintor i un fill poeta

Renovada completament el febrer del 2020, aquesta sala ofereix un recorregut per la trajectòria d’un pare pintor i d’un fill poeta.

L’espai recull la col·lecció de Josep Palau Oller, el pare de Josep Palau i Fabre, que fou pintor, col·leccionista d’art, dissenyador de mobles i decorador. Palau Oller va iniciar la seva trajectòria en el camp de les arts plàstiques. Fou amic de Josep Mompou, Pablo Gargallo i Joaquim Torres-García, va col·laborar a l’època daurada de la revista Papitu, cap al 1910, i va estar en contacte amb la renovació cultural posterior al Noucentisme: els nous realismes dels anys 30 i la pintura i l’escultura d’avantguarda.

Josep Palau i Fabre es va criar en aquest ambient artístic i de seguida es va interessar per l’art i la poesia. Va completar la col·lecció amb obres d’artistes com Joaquim Torres-García, donant així continuïtat a la tasca del seu pare. Aquesta sala incorpora el testimoni de la col·laboració de Palau i Fabre amb artistes com Albert Ràfols Casamada o la seva relació amb pintors com Antoni Tàpies i Joan Ponç, i amb els més actuals Miquel Barceló i Perejaume.

Aquesta exposició permanent de la Fundació Palau és un recorregut apassionat pel segle XX: des dels temps d’Isidre Nonell i Ismael Smith, fins als dibuixos de Miquel Barceló per a la Divina Comèdia de Dant. El Torres-García constructivista, Juli González, Joan Miró, Antonin Artaud: la recerca de l’absolut de l’art. Amb un muntatge que ens permet veure les obres com si encara formessin part de l’entorn quotidià del pare pintor i del fill poeta.