Les exposicions ‘Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes’ i ‘Joan Fontcuberta. Poemes de l’Alquimista’ itineren al festival FineArt de fotografia d’Igualada

Les exposicions ‘Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes’ i ‘Joan Fontcuberta. Poemes de l’Alquimista’ itineren al festival FineArt de fotografia d’Igualada

Del 24 de febrer al 19 de març el festival de fotografia celebrat a Igualada, FineArt, acull dues exposicions fotogràfiques produïdes per la Fundació Palau: Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes, es pot visitar al Museu de la Pell i Comarcal de l’Anoia, i ‘Joan Fontcuberta. Poemes de l’Alquimista‘ a l’espai L’Escorxador (carrer Prat de la Riba, 45).

FineArt va sorgir l’any 2012 a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada i l’Ajuntament d’Igualada, per tal de dinamitzar la ciutat i fer-ne la ciutat de la fotografia i el disseny. Després de consolidar-se com un dels circuits fotogràfics més reconeguts en l’àmbit estatal, FineArt Igualada celebra aquest any la seva 11a edició en una vintena de sales i espais d’exposició efímers de la ciutat.

‘Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes’ és una exposició espectacular, amb més d’un centenar de fotografies reproduïdes en gran format, seguint un argument narratiu (els ídols de l’esport, la velocitat, la ciutat com a espectacle, els periodistes com a nous herois del moment, els bars, el music-hall, els inicis del turisme i el barri Xino). Les imatges de Casas es combinen amb objectes (cromos, un Bugatti baby, un joc de còctel que va ser dels pares de Josep Palau i Fabre, un exemplar de Vida Privada de Josep M. de Sagarra amb anotacions de Pompeu Fabra i els vidres del meublé de Madame Petit), amb textos literaris de Josep M. de Sagarra, Josep M. Planes, Rem Koolhaas, Massimo Bontempelli, Luigi Pirandello o Jean Genet.

Comissariada per Julià Guillamon i produïda per la Fundació Palau, sota el patrocini de Núria Casas i Formiguera, filla del fotògraf, s’ha presentat a la seu de la Fundació Palau i al Palau Robert de Barcelona.

‘Joan Fontcuberta. Poemes de l’Alquimista’ va ser una producció de la Fundació Palau de l’any 2018.

Des de fa uns anys, Joan Fontcuberta ha explorat nombrosos arxius fotogràfics, en un treball d’arqueologia visual, cercant imatges descartades pel seu estat defectuós o en procés de degradació, aquelles imatges “malaltes” o “podrides”, que, per diverses raons químiques o de conservació, han acabat gairebé desapareixent o perdent la definició, els colors o les formes reproduïdes. Són imatges d’origen divers, d’arxius diferents, sovint tan malmeses que no permeten de reconèixer cap figura, de manera que esdevenen borroses, pures formes abstractes, amb inesperades traces que recorden la pintura gestual, l’informalisme, o ens remeten a imatges microscòpiques habituals en la fotografia científica.

A l’exposició, l’artista ha relacionat imatges d’aquesta sèrie alquímica amb fragments del poemari “Poemes de l‘Alquimista” de Josep Palau i Fabre.

 

L’entrada al festival és lliure i gratuïta. Més informació de les exposicions i els espais aquí.

Us convidem a visitar l’exposició ‘Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes’ a través d’una visita guiada que farà el seu comissari, Julià Guillamon, el proper 19 de març a les 12h al Museu de la Pell.