Carregant Esdeveniments

Exposició ‘Blai Bonet. “L’únic real és veure”‘

6 de juliol de 2023 - 24 de setembre de 2023

Blai Bonet (Santanyí, Mallorca, 1926-1997) fou poeta, narrador i crític d’art. Des de Mallorca i Barcelona va prendre part activa en la vida literària i cultural i desenvolupà una obra significativa, essencial per a la cultura catalana de la segona meitat del segle XX. Autor de títols cabdals com les novel·les El mar, Míster Evasió i poemaris com Comèdia, L’evangeli segons un de tants o El jove, la seva obra literària va contribuir a la recuperació de la creació literària catalana de la postguerra i va obrir nous camins per renovar els processos de creació literària que encara avui dia influeixen noves fornades de poetes i narradors.

Malgrat tot, si Blai Bonet constitueix un referent cultural del seu temps no és només per la seva faceta literària, sinó també per la vessant d’intèrpret i crític d’art, iniciada a Barcelona en la dècada de 1960 a través de nombroses col·laboracions amb edicions Polígrafa. A partir de llavors són nombroses les publicacions de textos en catàlegs d’art i mitjans diversos tant a Barcelona com a Mallorca, que lliguen el nom de Blai Bonet a tants artistes: Tàpies, Miró, Picasso, Guinovart, Barceló, Catany…

Així mateix, la petja que el món de l’art imprimeix en la trajectòria creativa del mateix Blai és fonda i s’expressa en una paraula sovint impregnada de referents estètics i plàstics. Aquesta doble sensibilitat, plàstica i literària, conflueix en la col·lecció de 122 làmines descobertes l’any 2013 per la Fundació Mallorca Literària en inventariar el llegat de l’escriptor i que reforcen la idea de Blai Bonet com a creador total, a través de la paraula i de la imatge.

L’any 2017, coincidint amb el 20è aniversari de la mort de Blai Bonet, la Fundació Mallorca Literària organitzà l’exposició Blai Bonet. Saber mirar salva. El contingut d’aquella exposició s’ha adaptat ara als espais de la Fundació Palau per oferir una doble mirada sobre el que és una vessant desconeguda de l’autor i que dona una idea de la gegantina capacitat de reflexió, riquesa intel·lectual i capacitat expansiva del seu pensament. D’una banda, acollim una representació de la col·lecció d’art del mateix autor, fruit de les seves relacions amb artistes com Tàpies, Miró i Barceló, i de l’altra, exposem una selecció de les làmines de creació pròpia, presentades a la llum de l’estudi realitzat per M. Victòria Parra. I en tots dos apartats, la paraula de l’autor, impregnada de referències a artistes i quadres, en diàleg amb ells, descrivint-los o interpretant-los, en prosa o en vers.

Exposició produïda per la Fundació Mallorca Literària i presentada a la Fundació Palau en el marc del festival Poesia i +.

Es podrà visitar de manera gratuïta a la sala Artigues fins al 24 de setembre.

 

Mostra els detalls

Inici:
6 de juliol de 2023
Finalització:
24 de setembre de 2023
Categoria d'Esdeveniment:
Lloc web:
www.fundaciopalau.cat

Organitzador

Fundació Palau
Phone
34 937 913 593
Correu electrònic
fp.info@fundaciopalau.cat
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Fundació Palau