Carregant Esdeveniments

EXPOSICIÓ PALAU MIRA PICASSO

22 de gener de 2018 a les 11:00 - 5 d'abril de 2018 a les 0:00

Pablo Picasso és un dels pintors més fotografiats de la història. La porta dels seus diferents tallers, així com la de les diverses residències que va ocupar, va estar oberta a moltes càmeres. Una d’elles va ser la de Josep Palau i Fabre, considerat el principal especialista en el geni malagueny. Palau va captar Picasso, però també l’estela deixada per l’artista, visitant els llocs en els quals l’artista va viure i els estudis en els quals va pintar. Palau també va fotografiar personatges relacionats amb la biografia de l’autor de Les senyoretes del carrer d’Avinyó.

Aquestes fotografies pertanyen al material de treball de Palau i són un record de les seves aventures picassianes. Llevat d’alguna excepció, el conjunt ha tingut poca divulgació i l’autor va emprar en els seus llibres alguns dels materials, de manera que encara resta inèdita bona part d’aquestes fotografies, on podem veure tant el pintor com l’estela que ha deixat, indicis de la seva geografia humana i plàstica.

Amb motiu del centenari de Palau i Fabre, és un bon moment per revisar aquestes fotografies i permetre que el gran públic tingui accés a Picasso gràcies als ulls de qui va saber contemplar-lo com ningú. Ens fiquem dins del taller del pintor, però també del propi biògraf.

El gruix de fotografies es complementa amb altres documents que rarament s’han exposat i que el biògraf va guardar entre els seus papers. Són apunts del mateix Picasso sobre el seu taller a Bateau Lavoir o respostes manuscrites als qüestionaris de Palau, a més de les llibretes de treball de l’escriptor, les seves càmeres fotogràfiques…

És el material de treball per títols com Picasso vivent, Picasso i els seus amics catalans o Estimat Picasso. A aquests documents s’han d’afegir les dedicatòries que el pintor realitza pel seu estudiós o peces tan desconegudes com una escultura inèdita de Picasso guardada per Palau i que es convertí en un improvisat cendrer pel pintor.

Cal fer una menció especial a la tasca de Palau i Fabre com a certificador d’obres de Picasso. En l’arxiu de la seva fundació s’han conservat totes les que va fer, fotografies en les quals Palau escriu de la seva pròpia mà un petit assaig sobre la peça objecte d’estudi. Probablement la més simbòlica d’aquestes pintures sigui la del primer quadre pintat per Picasso, també amb certificat del mateix pintor.

13 de març a les 19h. Visita guiada de l’exposició pel seu comissari Victor Fernández. Accés lliure

 

Mostra els detalls

Inici:
22 de gener de 2018 a les 11:00
Finalització:
5 d'abril de 2018 a les 0:00
Categories d'Esdeveniment:
, ,

Recinte

Diputació de Barcelona
Rambla Catalunya, 126 planta baixa
Barcelona, Barcelona 08008 Espanya
+ Mapa de Google

Organitzadors

Fundació Palau
Museo Casa Natal Picasso
Diputació de Barcelona