Carregant Esdeveniments

Exposició ‘Picasso a la retina. Retrats d’artistes catalans’

21 d'octubre de 2023 - 18 de febrer de 2024

Sebastià Junyent, "Retrat de Pablo Picasso", 1903-1904. Collection X.V. Paris

Inauguració: dissabte 21 d’octubre a les 12h.

Dins dels actes organitzats el 2023 per commemorar els 50 anys de la mort de Picasso, presentem l’exposició “Picasso a la retina. Artistes catalans retraten Picasso”, comissariada per Eduard Vallès i Sebastià Sánchez Sauleda.

L’any 1971 Josep Palau i Fabre (1917-2008) publicava el llibre Picasso i els seus amics catalans, un treball on s’assentaven les bases i s’aportaven nombroses pistes per resseguir les relacions, amistats i complicitats de Pablo Picasso (1881-1973) amb molts dels protagonistes del tombant de segle a Catalunya. Aquest camí és el que segueix el projecte expositiu que presentem a la Fundació Palau, consistent en descobrir i presentar al públic com els artistes catalans de finals del segle XIX i del segle XX van veure i plasmar la figura de Pablo Picasso al llarg dels anys.

La singularitat d’aquest projecte sobre Picasso rau en la reversió del punt de partida: l’artista esdevé objecte de representació, d’escrutini. Aquesta mirada inèdita permetrà al públic resseguir la imatge de Picasso durant els anys que visqué a Catalunya i més enllà, de la mà de noms tant rellevants de l’art català com Ramon Casas, Ricard Opisso, Pablo Gargallo, Ricard Canals, entre d’altres.

La voluntat d’analitzar la mirada de l’art català vers la figura de Picasso, ja sigui a través d’aquells que el tractaren personalment, dels que només ho feren circumstancialment o fins i tot dels que no el conegueren, també persegueix valorar la importància que l’artista tingué com a creador al llarg del temps. Per tant, els retrats recollits en l’exposició ens serviran per veure com Picasso esdevingué ell mateix i el seu rostre matèria pictòrica, deixant-nos sentir amb quins artistes tingué més complicitats i també quins s’interessaren tant per la seva figura com per la seva producció artística.

A través de la inclusió d’algunes obres on el propi Picasso va retratar als seus amics i companys de generació, veurem també una mirada en dues direccions, un joc que ens servirà per establir la percepció vers l’altre de cadascun dels artistes seleccionats.

Finalment, la presència d’alguns autoretrats del propi Picasso, ens serviran per dilucidar si la visió que tenien els artistes catalans de l’època es corresponia amb la que el malagueny tenia de si mateix. Veure si ell realment es percebia tal i com el percebien els altres, esdevé clau per comprendre millor el paper i la influència que Picasso exercí damunt l’art català dels darrers cent anys.

 

Exposició organitzada amb el suport de la Comisión Nacional para la Conmemoración del 50.º aniversario de la muerte de Pablo Picasso (www.celebracionpicasso.es).

 

 

 

Empresa col·laboradora de la Celebració Picasso 1973-2023 a Espanya.

 

ACTIVITATS VINCULADES

Visites comentades a l’exposició els dies 29 d’octubre, 26 de novembre i 17 de desembre de 2023 i el 21 de gener i 18 de febrer de 2024, a les 12.00h i visites concertades per a grups amb reserva prèvia.

Aforament limitat. Cal reserva prèvia a fp.info@fundaciopalau.cat o al telèfon 93 791 35 93.

 

Mostra els detalls

Inici:
21 d'octubre de 2023
Finalització:
18 de febrer
Categories d'Esdeveniment:
,
Lloc web:
www.fundaciopalau.cat

Organitzador

Fundació Palau
Phone
34 937 913 593
Correu electrònic
fp.info@fundaciopalau.cat
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Fundació Palau