Carregant Esdeveniments

JEAN-JACQUES LAIGRE.RAMON LLULL. LLIBRE D’AMIC E AMAT

7 de maig de 2004 a les 8:00 - 17 d'octubre de 2004 a les 17:00

La Fundació Palau ha decidit produir una exposició al voltant de la que és potser la figura més important de la cultura catalana, no només per la seva producció i qualitat, sinó perquè potser cap altra personalitat que hagi escrit en català hagi obtingut un reconeixement tan ampli, espacial i temporal, com Ramon Llull.

Donat que estem a l’any del Fòrum de les cultures, volem que aquesta sigui la nostra aportació a aquest esdeveniment, recordant una personalitat que va universalitzar la cultura catalana. La influència de Llull va ser enorme i grans personalitats de la cultura universal l’han reivindicat, com és el cas, entre d’altres, de Leibniz.

Ramon Llull  va viure a cavall dels segles XIII i XIV  i va escriure obres al voltant de les més diverses matèries. El Llibre d’Amic e Amat (1283-1284), és possiblement una de les més ambicioses. És un tractat d’iniciació en la vida ermitana, escrit en forma de versicles, concretament 365, un per cada dia de l’any. Tot el conjunt està farcit d’imatges, al·legories, conceptes teològics, tot plegat d’una gran bellesa així com d’una sublim simbologia mística.

L’Obra s’estructura en forma de diàleg triangular entre l’Amic (que és l’home o Ramon Llull), l’Amat (que és Déu) i l’Amor (que en ocasions apareix personificat).

L’exposició és un conjunt d’il·lustracions de l’artista francès Jean Jacques Laigre inspirades en vint-i-cinc  dels versicles del Llibre d’Amic e Amat. Aquestes il·lustracions són collages de diferents formes i colors que contenen el propi text del versicle.

La novetat de les il·lustracions rau no només en el fet que ha creat una gran varietat de colors i formes a partir de la tècnica del collage que l’apropa a l’estètica dels còdex medievals, sinó que cada il·lustració inclou íntegre el text de Ramon Llull, fet poc habitual degut a que habitualment els il·lustradors donen més importància a la seva obra que no pas al text a il·lustrar. En aquest cas, l’il·lustrador es posa al servei de la paraula, conscient de que té prou força per ser emmarcada

 

Mostra els detalls

Inici:
7 de maig de 2004 a les 8:00
Finalització:
17 d'octubre de 2004 a les 17:00
Categories d'Esdeveniment:
,