Carregant Esdeveniments

EXPOSICIÓ ‘LA POESIA SEMPRE TINDRÀ UN PLAT A TAULA. CERÀMIQUES D’EULÀLIA SAYRACH I MUÑOZ DE MORALES’

25 de març de 2023 a les 12:00 - 21 de maig de 2023 a les 14:00

La poesia sempre tindrà un plat a taula. Ceràmiques d’Eulàlia Sayrach i Muñoz de Morales

Alexandre de Riquer

Martí Boada

Teresa Costa-Gramunt

Olga Xirinacs

 

 

Presentem una exposició dels treballs en ceràmica de l’artista Eulàlia Sayrach i Muñoz de Morales, realitzats en diàleg amb els poemes d’Alexandre de Riquer, de Martí Boada i d’Olga Xirinacs.

El 2020 es commemorà l’Any Alexandre de Riquer amb motiu del centenari de la seva mort i la seva comissària, Teresa Costa-Gramunt, proposà a l’Eulàlia Sayrach de col·laborar-hi amb les seves ceràmiques: “el projecte em va atrapar en ple confinament, amb el privilegi de tenir un preciós jardí a casa, i d’una manera diria que obsessiva, començo a gravar plantes en el fang per mirar d’immortalitzar aquella primavera esclatant del 2020, per venerar la natura que, tot i que d’alguna manera se’ns prohibia, allò ens va fer agafar més consciència que en formem part i que l’hem d’estimar més i millor, que som en realitat inseparables. Riquer tot això ja ho copsa esplèndidament en el seu Poema del bosc i inspirant-me en els seus dibuixos de les flors, les nimfes i les fades del bosc, i meravellant-me després amb el seu cant al bosc, vaig gravar les vegetacions en plats, per allò de reivindicar l’art utilitari que la ceràmica ens brinda. Hi vaig gravar, doncs, flors ornamentals, fulles, herbes, sobretot les humils i imprescindibles “males herbes”, que són les meves preferides perquè també la ceràmica és la més humil de les belles arts”.

El 2023, l’Eulàlia, després de veure l’exposició Art de bosc de Martí Boada i de llegir la seva Poesia forestal, li proposa col·laborar en el projecte. Així neix el llibre Alexandre de Riquer sempre tindrà un plat a taula, amb poemes de Boada en diàleg amb una tria de versos del Poema del bosc de Riquer i els plats de ceràmica de l’Eulàlia, i amb un poema final de Teresa Costa-Gramunt.

El segon projecte que presentem és Tarda de vidre, un diàleg ceràmico-poètic entre l’escriptora i artista Olga Xirinacs i la ceràmica de l’Eulàlia. Tarda de vidre neix després de compartir totes dues dinars i tardes a Tarragona, a casa de l’Olga, amb vistes al mar, durant el 2018 i el 2019. Als finestrals l’Olga hi té vitralls i l’Eulàlia li proposa fer un treball conjunt entorn dels vidres ceràmics i concretament, les cristal·litzacions. Li fa un àlbum amb fotografies de les seves peces més petites que conformen anells, collarets i arracades i l’Olga n’escriu un poema per a cada imatge. L’Eulàlia convida als seus mestres, l’Esther Ramos i el Ramon Pla i Isart, a col·laborar-hi. Després del llibre, l’Eulàlia novament sota el seu mestratge, fa noves peces, aquesta vegada plats, bols i vasos, inspirats en la poesia de Tarda de vidre i amb versos de l’Olga gravats. Aquestes darreres peces conformen l’exposició.

 

 

 

 

 

 

Aquesta exposició es pot visitar de manera gratuïta a la sala Artigues de la Fundació Palau fins al 21 de maig.

Mostra els detalls

Inici:
25 de març de 2023 a les 12:00
Finalització:
21 de maig de 2023 a les 14:00
Categories d'Esdeveniment:
,
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , , , , ,
Lloc web:
www.fundaciopalau.cat

Organitzador

Fundació Palau
Phone
34 937 913 593
Correu electrònic
fp.info@fundaciopalau.cat
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Fundació Palau