Exposicions itinerants

Josep Palau i Fabre. L’home és un animal que es busca

Descripció:

Josep Palau i Fabre (1917-2008) va ser poeta, autor teatral, assagista, contista i un gran especialista en l’obra de Picasso. Va viure l’ambient cultural de Barcelona, en els anys de la República, i en va conservar l’esperit. Va ser un home revoltat: contra la família, contra la hipocresia social i contra l’ambient de l’Espanya franquista. Va intervenir en polèmiques literàries i artístiques, com un intel•lectual compromès, i va crear un espai on fer la seva obra, en contacte amb la natura, com un filòsof antic. Va firmar part de la seva obra amb el nom de l’Alquimista: el poeta que experimenta amb ell mateix per desentranyar veritats humanes profundes.

Un recorregut per la trajectòria vital de Josep Palau i Fabre (1917-2008) en l’any del seu centenari. Es tracta de presentar al públic d’avui, i sobretot als joves, un poeta romàntic, un escriptor rebel, que trenca amb la família i la societat per fer realitat les seves aspiracions i els seus ideals. Un escriptor que parla dels grans temes universals: passió i instint, raó i creació, amor i llibertat.

Exposició comissariada per Julià Guillamon i que itinerarà per biblioteques i centres culturals de Catalunya a partir de maig de 2017.

Per més informació fes click aqui

Encontres amb l’Alquimista

Descripció:

Un projecte d’exposició a l’entorn de l’obra de Josep Palau i fabre, en concret del seu poemari L’Alquimista.
Un projecte promogut pel grup de recerca Escafandre, subscrit a l’Associació Cultural l’Espantaocells.

Escafandre, és un grup heterogeni i canviant d’artistes de diferents disciplines que s’apleguen a l’entorn d’un projecte comú, en aquest cas, el desig d’aprofundir en l’obre de Palau i Fabre, cercant diferents punts de vista i provocant diàleg.
Els participants ens reunim sota una proposta de diàleg, de trobada, de ressonàncies amb el poeta a traves d’algun del seus poemes o be d’un conjunt…Com no pot ser d’altre manera, un diàleg obert, que ens meni a l’obra amb total llibertat artística, travessant diverses disciplines i llenguatges que itinèrin amb el que ens diu Palau.

Els artistes participants son:
. Xavier Alsina, Antoni Carné, Núria Dardinya i Daniel Perez , Marta Castelar, Carme Castellvi, Anet Duncan, Verònica Gonzalez, Teresa Gómez Martorell, Jaume Guardis, Ona Mestre, Jaime Moroldo, Tomàs Pariente, Stefano Puddu, Gemma Reguant, Àngels Rosés, Núria Rossell, Jordi Sarrate, Pepa Vila.

Per més informació fes click aquí

Espectacles i tallers

Jo em donaria a qui em volgués

Descripció:

L’activitat comença reflexionant sobre què és una col·lecció i què vol dir col·leccionar. Descobrirem la passió de col·leccionistes de Josep Palau i Oller i el seu fill, Josep Palau i Fabre a través de diversos objectes que ens portaran a parlar de la seva col·lecció d’obra Picassiana. La visita vol ser una descoberta de Picasso i el seu gran interès per transformar un objecte quotidià en una obra d’art, com la guardiola icona de la Fundació. Al taller, els/les alumnes convertiran objectes domèstics en figures animals modelant amb argila, tal com va fer Picasso els últims anys de la seva vida.

Dossier i contacte

Paradís de l’Alquimista

Descripció:

Poemes de l’Alquimista. Un diàleg amorós establert en
una conversa entre poemes de Palau amb Els mots del
retorn, El cavaller, Història, Missiva,… Poemes que
donen un bon registre dels diferents Palaus: filosòfic,
íntim, salvatge, rítmic, espiritual, buscador,… amb El
Coit, Beatus Ille, Comiat, Conte, Cant Espiritual,…
Teoria dels colors: Proses poètiques sobre els colors
dedicades a Picasso. Poemes també de la seva obra
Homenatge a Picasso.
Traduccions de Palau d’Artaud, del Tao-te-king, de
Baudelaire i de Rimbaud.

Dossier i contacte

Ulls de foc

Descripció:

Recital de 13 poemes de l’alquimista i algun més
A càrrec d’Anna Maluquer

Als seus Quaderns de l’Alquimista, Josep Palau i Fabre té un text que es diu “El mèdium”, on afirma que al poeta els poemes li vénen donats, no els fa. És un mèdium de la paraula que sorgeix de molt endins i més enllà de la pròpia consciència. Ens diu:

«Cal estar atents, i vetllar en la tenebra, i fer obscurir el migdia. Només així, amb ulls de foc, amb urpes de voltor i, a la vegada, amb les mans curoses d’una ajudant de partera, ens serà donada, de tant en tant, aquesta cosa rara, sempre dura i fosca com un diamant, misteriosa, que és un poema

L’any 1963, la discogràfica Vergara va enregistrar 13 poemes de Palau i Fabre provinents del seu compendi “Poemes de l’alquimista” recitats per ell mateix. És una tria singular que ja ens ve donada pel mateix autor i una bella manera de retre-li un homenatge en el centenari del seu naixement. No he pogut estar-me, però, d’incloure’n un parell més que es desvetllaran el dia del recital.

Els 13 poemes de l’alquimista són:

1.Pedra, 2.Fragment del superhome, 3.Cançó de la noia que habita el cor, 4.Ombra d’Anna, 5.En la mort de Rabindranath Tagore, 6.La Sabata, 7.Mèdium, 8.La mort, 9.L’aventura, 10.L’home de les cavernes, 11.Cant espiritual, 12.La mort sobrevivent, 13.Comiat

Tria: Josep Palau i Fabre
Recita: Anna Maluquer
Contacte: amaluquer@gmail.com
Durada: 50’
Preu: 200€

Contacte

Amb la mà esquerra. Taller de creació poètica

Descripció

Aquest és un taller per als Clubs de lectura de les Biblioteques. A partir de 3 textos de Palau i Fabre assajarem tot el potencial creatiu que té la paraula.

  1. Lectura L’home primitiu, (Vides de Picasso). Comprensió del text. Impulsos per a la creació artística.La paraula: eina de creació i d’evocació.
  2.  Amb la mà esquerra. Reproduïm l’experimentació de Palau i Fabre de la teoria de Werner Wolf sobre la divisió del cervell en l’hemisferi dret (la raó) i l’esquerra (l’instint). Hi haurà tres intents de 2 minuts cadascun per crear un poema intentant no fer servir la raó. Dels tres intents, cada participant en seleccionarà un. Es llegiran els poemes en veu alta i es comentaran.
  1. Lectura Cant espiritual de Joan Maragall i Cant espiritual de Palau i Fabre.

Dues visions de la fe. Allunyades o properes? Dues construccions mètriques diferents. Cada participant crearà una estrofa de quatre versos amb mètrica i rima sobre el mateix tema.

Durada: 1:30h
Conducció: Anna Maluquer
Pressupost: 150€

Contacte

La llavor de l’amor

Descripció:

Espectacle literari i musical  “La llavor de l’amor”, una producció pròpia feta conjuntament amb la Òmnium Cultural. Aquesta activitat vol commemorar, en el centenari del seu naixement, el treball i la influència que Josep Palau i Fabre, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 1999, va tenir sobre una època i diverses generacions de poetes i crítics d’art actuals. Es tracta d’un recital de poesia i textos d’art interpretats per Montse Guallar amb l’acompanyament musical en directe de Max Sunyer a la guitarra.

Fitxa i contacte

L’apassionament de Josep Palau i Fabre

Descripció:

L’apassionament de Josep Palau i Fabre és un homenatge a la poesia i a la vida d’un dels grans poetes de la literatura catalana del segle XX. A través dels textos de Palau i Fabre l’espectacle fa un recorregut pels moments més emocionants de la vida del poeta. Una creació escènica on mitjançant la música i la pintura en directe ens submergim en les paraules del poeta i entrem de ple en la seva passió, en la seva vida, en les seves emocions, en la seva ànima… Un recital íntim on el mateix Palau i Fabre, amb la seva veu, ens acompanya per fer-se encara més present i així palpar la seva essència.

Fitxa i contacte

L’alquimista: cançons, poemes i textos dramàtics de Josep Palau i Fabre. Amb Ignasi Roda, Joan Berlanga i Josep Anton Garcia.

Descripció:

Espectacle dramàtic i musical proposat per Ignasi Roda. Un treball amb deu cançons musicant ‘Poemes de l’Alquinista’ i on s’intercalen altres poemes i fragments dramàtics de Palau i Fabre.

Interpretaran les cançons Joan Berlanga i Ignasi Roda, acompanyats al piano per Josep Anton Garcia.

Dossier

Conferències

“Josep Palau i Fabre i la llibertat”

Descripció:

“Josep Palau i Fabre i la llibertat”  i la recensió “Una aproximació a la vida de Josep Palau i Fabre a partir de les seves memòries i dels seus poemes” per “Joan Noves, poeta i president de la Fundació Palau”, poeta i president de la Fundació Palau.

Breu apunt biogràfic

Contacte

Llengua i Literatura Catalanes a Batxillerat

Descripció:

Per quart any consecutiu, des de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona us oferem unes conferències relacionades amb continguts que impartiu als centres de Secundària i Batxillerat. Enguany, en una iniciativa conjunta Literari M.A. Anglada -C.Fages de Climent i la Facultat de Lletres, us oferim la possibilitat d’impartir al vostre centre dues conferncies sobre temes vinculats ala llengua i la literatura catalanes.

Les conferències a triar que us oferim són les següents:

  • Els trobadors a Catalunya: lectura de la Cansoneta leu e plana de Guillem Berguedà i la Viadeira de Cerverí de Girona.
  • El català normatiu del segle XXI: l’Ortografia i la gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans.
  • Josep Palau i Fabre (1917-2008): l’alquimista de la poesia catalana del segle XX.
  • Aurora Bertrana (1892-1974). Exotisme, guerra i exili: narrativa i memòries

Temàtica i continguts

Les conferències i el material de suport aborden la temàtica tant des de la perspectiva de la història de la llengua i la literatura, com de la interpretació i el comentari dels textos, tal com es detalla a l’espai dedicat a cada conferència que trobareu al revers d’aquest document.
Els continguts de totes les conferències estan elaborats amb una intenció clarament divulgativa, per despertar
l’interès dels i les joves estudiants pel tema tractat i per fer-los partícips de la recerca i activitats que duem a
terme a la Universitat de Girona en el camp de la llengua i la literatura.
Els materials de suport utilitzats en les conferències consisteixen en fragments audiovisuals, imatges i citacions
breus dels textos més significatius, que ajuden a comprendre els trets més rellevants del tema o autors i obres
proposats.

La durada prevista de cada conferència és de 45 minuts.
Preu: Gratuït

Destinataris, lloc i durada

· Les conferències s’adrecen a l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat.
· Cada centre podrà demanar fins a un màxim de dues conferències d’entre les quatre que s’ofereixen, indicant
l’ordre de preferència. Les peticions s’atendran per ordre d’arribada i segons disponibilitat.
· Ens oferim a traslladar-nos al vostre centre per impartir la conferència, en l’horari i data que puguem acordar.
· En cas que se sol·licitin dues conferències, es podran impartir en dates diferents, per adaptar-nos millor a la
vostra programació.

Sol·licituds i Contacte

· Per correu electrònic : ilcc@udg.edu
· Per telèfon : 972 418 231 (matins). Persona de contacte: Francesc Montero.
Us agrairem que ens faciliteu el nom del centre, adreça postal, adreça electrònica, persona i telèfon de contacte.
S’admetran peticions de conferències fins el 15 de novembre de 2017; i s’impartiran conferències fins el 30 d’abril de
2018. Les sol·licituds es poden fer efectives a partir de la recepció del present material informatiu.

Programa general